VACUNA CONTRA PAPIL.LOMA HUMÀ GRADASIL 9

La vacuna en front del virus del papil·loma humà (VPH) és una vacuna que ja fa temps que estem administrant en el calendari  sistemàtic de vacunes a Catalunya (finançada) a les nenes.

EN ELS NENS NO ESTÀ CONTEMPLADA LA VACUNACIÓ AL NOSTRE PAÍS, PERÒ ÉS RECOMANABLE TAMBÉ VACUNAR ALS NENS?

1. Què és el virus del papil·loma humà?

El VPH, també anomenat papil·loma virus, és un virus molt estès que afecta a més del 80% dels homes i dones sexualment actives en algun moment de les seves vides, encara que en la gran majoria d’elles no provoca cap problema i vencen la infecció genital sense ni haver-se’n adonat.

N’hi ha més de 100 tipus de VPH, 30 dels quals afecten a la zona genital. Les varietats d’alt risc inclouen el tipus 16 i 18,

Només quan persisteixen els virus durant molts anys (20-30) a l’organisme i quan està provocada per certs tipus de VPH d’alt risc, és quan es pot provocar un tumor maligne:

  • Càncer de coll d’úter, associat al VPH en el 99% dels casos
  • Càncer anal, associat al VPH en un 84% dels casos.
  • Càncer de penis associat al VPF en un 47% dels casos.
  • Càncer de vulva i vagina.
  • Càncer de boca i coll.

Un altre problema que provoquen aquests virus són les berrugues genitals, que són benignes, però molt molestes i freqüents, afectant també a tots dos sexes.
No hi ha cap tractament per eliminar el virus del papil·loma, però si que es poden tractar els seus efectes.

2. Com es contagia?

Es contagia amb el contacte de la pell amb la zona genital i anal, de manera que no és necessària la penetració per a que el virus pugui passar d’una persona a una altra. Tampoc l’ús del preservatiu pot prevenir totalment del contagi, que també es pot donar durant el joc sexual o el sexe oral.

3. Com es pot detectar-ne la seva presència de manera precoç?

En el cas de les dones es pot detectar prenent una mostra de cèl·lules de cèrvix, mitjançant la prova del Papanicolaou o citologia cervical, en la que es pot detectar la presència d’ADN del virus.

En el cas dels HOMES, actualment no existeix cap prova fiable per a detectar el VPH i sovint és difícil diagnosticar-ne la infecció, ja que les soques de major risc del virus NO DONEN CAP SÍMPTOMA.

En canvi, les soques considerades menys perilloses, si que donen com a símptoma les berrugues genitals, que es poden veure o sentir al tacte, tant en homes com en dones.

4. Quines vacunes tenim disponibles en front al virus del papil·loma?

En actualitat, hi ha tres vacunes en el mercat, Gardasil, Cervarix i Gardasil 9.

Totes protegeixen contra els dos tipus de papil·loma virus que amb major freqüència (70-80%) són causants del càncer, però Gardasil 9 amplia aquesta protecció ja que inclou nous tipus virals, arribant, com a mínim, a un 90% de cobertura.

Les persones vacunades desenvolupen defenses que eviten la infecció per aquests virus en cas de contacte, encara que cal tenir present que no tots els virus implicats en els tumors provocats per aquest virus estan continguts en les vacunes disponibles avui dia.

Les vacunes no serveixen com a tractament de les lesions precanceroses provocades pel virus.

Gardasil com Gardasil 9 també protegeixen contra la infecció pels papilomavirus que causen les berrugues genitals benignes.

5. Com s’administra la vacuna?

És una vacuna injectada que es posa habitualment al braç. Està inclosa en els calendaris d’immunització de totes les comunitats autònomes espanyoles, però només per a les NOIES, administrant-se entorn dels 12 anys. Està permesa la seva administració en nens a partir dels 9 anys d’edat. La pauta completa consta de 2 o 3 dosis, segons l’edat d’inici, i es finalitza en 6 mesos.

6. És segura la vacuna?

Existeix una por generalitzada des de que es va començar a vacunar a Espanya ara fa uns 11 anys. Ara per ara, després de més de 280 milions de dosis administrades, podem dir que, segons l’OMS a la seva darrera revisió, no hi ha raons que sustentin la relació de la vacunació en front al VPH amb altres efectes adversos, excepte de l’anafilaxi i el síncope, i es segueix considerant que la vacunació en front el VPH és extraordinàriament segura.

7. És recomanable vacunar també als nens??

En el nostre medi, de tota la patologia oncològica (càncer) relacionada amb el VPH, 1/3 correspon a homes.

L’HOME N’ÉS EL PRINCIPAL TRANSMISSOR DEL VIRUS i per tant és important vacunar als nens per evitar-ne la seva propagació. La vacunació de nens i nenes eliminaria per complert el virus.

El fet de només vacunar a les nenes, protegeix de manera parcial als nens, donat que hi ha un 20-25% de nenes que no estan vacunades i que hi ha països en els que no es vacuna a les noies. Els homes homosexuals també quedarien fora d’aquesta protecció.

La vacuna protegeix en front al càncer relacionat amb el VPH, per tant és ètic que ambdós sexes puguin rebre la vacuna.

La pauta de vacunació és la mateixa que la de les nenes:

    • MENORS DE 15 ANYS: Dues dosis en un interval de 6 mesos
    • MAJORS DE 15 ANYS: Tres dosis, la segona al mes de la primera i la tercera als 6 mesos.

Actualment hi ha molts països que tenen la vacuna finançada tant per NENS com per NENES:  Suïssa, Àustria, Noruega, EEUU, Canadà, Argentina ….

 

Teniu més informació al web del centre, www.ferres.com, a l’apartat PORTAL PARES/INFORMACIO VACUNES/VACUNES OPTATIVES.

Comments are closed.